Slik kan du få gjort opp gjelden din

Dersom du har inkassosaker eller betalingsanmerkninger, så vil du ikke få lån. Dette kan være en svært vanskelig situasjon som vil vedvare inntil inkassosakene er gjort opp og betalingsanmerkningene fjernet.

De store spørsmålet er hvordan du kan få frigitt midler, eller skaffet midler, slik at du få gjort opp inkassokravene. Her finner du noen tips til hvordan du kan få det til.

Snakk med de du skylder penger

Ta kontakt med de du skylder penger og se om du kan forhandle frem en løsning som gjør ting enklere for deg. Dette kan for eksempel være:

 • Avdragsfrihet: Det vil si at du utsetter nedbetalingen av lån ved at du bare betaler renter i en periode.
 • Betalingsutsettelse: Kanskje kan du få utsatt fristen på regningen til neste måned?
 • Løpetid: Kanskje du kan få redusert månedlige omkostninger ved å øke løpetiden på lånet?
 • Unngå inkasso: Hvis du snakker med dem du skylder penger tidlig, kan du unngå at kravet sendes videre til inkasso.
 • Studielån: Du kan søke om betalingsutsettelse på opptil 36 måneder, uten å oppgi grunn. I noen tilfeller kan du også søke om å få slettet renter.

Se om du kan skaffe deg en ekstra inntekt

Stadig flere får problemer med å ta opp lån eller betale ned gammel gjeld, og for mange kan løsningen være å spe på inntekten.

De fleste banker har minimumskrav til årsinntekt på minst 200 000 i fast inntekt for å innvilge lån. Dersom du har lavere inntekt enn dette, og trenger å låne penger, så kan det derfor være lurt å legge en plan for å øke inntekten din, slik at du deretter kan dokumentere dette for banken.

En ekstra inntekt kan være så mangt, fra en deltidsjobb til å leie ut bilen på Nabobil. Det er mange fordeler med å skaffe deg en ekstra inntekt.

Her får du gode tips og råd til hvordan du kommer i gang.

Ta småoppdrag i private hjem og fritidsboliger

Visste du at du har mulighet til skattefri inntekt ved å ta småoppdrag i private hjem og fritidsboliger?

Her har du mulighet til å tjene 6000 kroner per oppdragsgiver hvert år. Hvis du kan ta 10 slike jobber i året, så får du 60 000 kroner – helt skattefritt!

Her er det mange muligheter, fra barnepass og husvask til snømåking og luking av ugress. Men husk på at du ikke kan ha et firma i samme bransje som den tjenesten du yter (kilde: Skatteetaten).

Selg unna ting du ikke trenger

Rydd opp i skuffer og skap, på loftet, i kjellerboden, og i garasjen, og selg unna alt du ikke har bruk for lenger. Har du brukt barneutstyr, en ekstra tv, sportsutstyr eller andre ting du ikke lenger har bruk for liggende i huset?

På Finn.no eller QXL kan du selge både ting og klær du ikke trenger.

Mange småbeløp blir fort en god pott som kan hjelpe deg å løse de økonomiske utfordringene dine.

Vurder korttidsutleie av egen bolig

Hvis du skal være borte i noen dager, eller hvis du har et ekstra rom du ikke bruker, så kan du tjene opptil 20 000 skattefritt per år ved å leie det ut.

Men pass på! Du må nemlig skatte av hele beløpet hvis du går over denne summen.

Snakk med arbeidsgiver

Feriepenger utbetales vanligvis i juni, men mange arbeidsgivere gir deg mulighet til å få utbetalt feriepengene på forskudd.

Ber du om forskuddsutbetaling, må du huske at feriepengene er brukt opp når sommeren kommer, men det kan være en god løsning hvis det kniper litt ekstra i starten av året.

Enkelte arbeidsgivere kan også gi deg et lån som du betaler tilbake ved at du trekkes i lønn hver måned. For at dette ikke skal skattlegges som ekstra inntekt, må det betales tilbake innen ett år, og det kan ikke overstige 3/5 av grunnbeløpet i folketrygden, som i juni 2018 er 58 130 kroner (kilde: Skatteetaten).

Bli kvitt smålån

Hvis du har kredittkortgjeld og/eller mange smålån, kan det lønne seg å bytte ut disse med ett lån, såkalt refinansiering. Det vil si at du tar opp ett nytt lån som du bruker til å betale ned eksisterende kredittkortgjeld og smålån.

Da slipper du å betale renter på mer enn ett lån, noe som vil bli mye billigere på lang sikt.

Det er også lettere å ha færre lån å forholde seg til.

Klikk her for å lese mer om hvorfor lønner det seg å samle smålån

Vurder hvilke kostnader (løpende, og andre) du kan kutte?

Vi har alle pådratt oss større eller mindre kostnader, innenfor de økonomiske rammene hver og en av oss befinner seg i, som bidrar til å gi oss det livet vi vil ha. Dette kan være alt fra strømmetjenester til å spise på en god restaurant et par dager i uken. For noen, kanskje sågar enda mer ekstravagante ting.

Problemet er imidlertid at aktive inkassosaker og betalingsanmerkninger vil begrense muligheten dine til å få orden på økonomien din.

Det kan derfor være nødvendig å kutte noen av disse kostnadene for å frigjøre midler som du så kan brukes til å betale gjelden din og bli kvitt betalingsanmerkningene.

Finne en ny jobb

Noen ganger må du nullstille deg, og kanskje ta noen kurs for å få jobb.

NAV har laget en veileder som kan være nyttig når du skal søke jobb, enten du er ny i arbeidslivet, permittert eller ser etter en ny retning i arbeidslivet.

Veilederen kan blant annet hjelpe deg med å håndtere at du:

 • Har mistet jobben eller har sagt opp
 • Er ung og har lite jobberfaring
 • Er permittert
 • Har jobb men vil bytte
 • Har stått utenfor arbeidslivet lenge.

Enten du skal forberede deg på jobbintervju, eller du ønsker kurs og arbeidstrening, finner du mye nyttig informasjon her.

Trenger du hjelp?

Det å håndtere økonomiske problemer kan være både fortvilende, frustrerende, demotiverende, og oppleves som svært vanskelig. Spesielt hvis du er alene om å håndtere en slik situasjon.

Det behøver imidlertid ikke å være sånn.

Det finnes nemlig gode tilbud om hjelp, med folk som har lang erfaring med det å hjelpe andre ut av økonomiske problemer, for alle som måtte trenge det. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med den ressursen du føler er riktig for deg.

Klikk her for en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få hjelp til å løse økonomiske problemer

Neste skritt

Du er den eneste som kan ta grep for å rydde opp i dine økonomiske utfordringer.

Jo raskere du tar grep, jo fortere kan du se at den økonomiske situasjonen din bedrer seg.

Ved å ta de rette grepene, kan du rydde opp i økonomien din, betjene gjelden din bedre, og få en mer bekymringsfri hverdag. Selv om veien til målet kan virke lang, så kommer du stadig nærmere for hver dag som går.

Vil du få et nei til å bli et ja?

Dette bør du gjøre

Her har du noen grep du kan ta allerede nå for å frigjøre eller skaffe penger, og med det bringe deg noen skritt nærmere en bedre økonomisk situasjon:

 • Kalkuler hvor mye penger du trenger
 • Lag en liste over hva du kan gjøre for å frigjøre eller skaffe penger
 • Begynn å realisere listen.

Relaterte artikler

Nyttige lenker

Snu et nei til et ja på din lånesøknad – gode råd fra våre eksperter til prisen av tre kaffe.

 • Registrer deg på 30 sek
 • Meld deg av når som helst!
 • Betal med SMS eller kort
Kun 99kr pr mnd
Har du skrivit rätt?