Slik blir du kvitt betalingsanmerkninger

Selv om det er kan være utfordrende å ha en betalingsanmerkning, så er du absolutt ikke alene om å ha det. I starten av 2018 hadde ca 250.000 nordmenn betalingsanmerkninger, og i snitt hadde disse 5 anmerkninger hver.

Det er fullt mulig å komme seg ovenpå igjen økonomisk selv om du har fått en betalingsanmerkning. Det fine er nemlig at en betalingsanmerkning heldigvis ikke varer evig, den slettes nemlig automatisk etter 4 år.

Men det finnes en raskere måte å bli kvitt den på, selv om det ikke alltid er like enkelt: Ved å betale det du skylder.

Her får du en innføring i hvordan du kan bli kvitt betalingsanmerkninger.

Sjekk hva som er registrert på deg

Det kan være lett å miste oversikten, men for å bli kvitt betalingsanmerkningene må du først vite hvilke «anmerkninger» som er registrert på deg.

Måten å gjøre dette på er å ta en såkalt kredittsjekk av din egen økonomi. Selv om flere selskaper tilbyr tjenester for dette, tar de vanligvis et gebyr.

Ta i stedet direkte kontakt med selskapene som gjør slike kredittvurderinger, så slipper du å betale for det.

Anmerkningen slettes når du betaler

Med en gang du har betalt det du skylder, skal anmerkningen slettes fra registeret. Før kunne en betalingsanmerkning stå i ett år etter du hadde gjort opp, med sånn er det ikke lenger.

Når du har betalt, skal saken avsluttes og betalingsanmerkningen slettes. Da vil den ikke lenger påvirke din mulighet til å få lån.

Klikk her for å lese om hvordan du kan forhandle med dem du skylder penger

Sjekk at anmerkningen faktisk er blitt slettet

En betalingsanmerkning kan først slettet når hele beløpet du skylder er betalt, inkludert gebyrer. Selv om du ikke gjøre noe mer enn å betale, bør du følge punktene under for å være sikker på at betalingsanmerkningen slettes så raskt som mulig:

 • Betal det du skylder og be om kvittering. Om du ikke kan betale alt med en gang, kan du prøve å få til en betalingsplan med dem du skylder penger. Men husk at betalingsanmerkningen blir stående til alt er nedbetalt.
 • Send inkassobyrået eller namsmannen en kopi av kvitteringen for at saken skal gå raskere, avhengig av hvem som har gitt anmerkningen. Da vil de sjekke at du har betalt det du skylder, og betalingsanmerkningen slettes hvis det ikke allerede er gjort.
 • Husk å be om en skriftlig bekreftelse på at saken er avsluttet og at anmerkningen er fjernet.
 • For å være helt sikker, kan du sjekke om det fortsatt er registrert noe på deg etter at saken er ferdig ved å ta en kredittsjekk av deg selv.

Kilde: Lindorff-analysen 2018

Trenger du hjelp?

Det å håndtere økonomiske problemer kan være både fortvilende, frustrerende, demotiverende, og oppleves som svært vanskelig. Spesielt hvis du er alene om å håndtere en slik situasjon.

Det behøver imidlertid ikke å være sånn.

Det finnes nemlig gode tilbud om hjelp, med folk som har lang erfaring med det å hjelpe andre ut av økonomiske problemer, for alle som måtte trenge det. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med den ressursen du føler er riktig for deg.

Klikk her for en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få hjelp til å løse økonomiske problemer

Neste skritt

Du er den eneste som kan ta grep for å rydde opp i dine økonomiske utfordringer.

Jo raskere du tar grep, jo fortere kan du se at den økonomiske situasjonen dinbedrer seg.

Ved å ta de rette grepene, kan du rydde opp i økonomien din, betjene gjelden din bedre, og få en mer bekymringsfri hverdag. Selv om veien til målet kan virke lang, så kommer du stadig nærmere for hver dag som går.

Vil du få et nei til å bli et ja?

Dette bør du gjøre

Her har du noen grep du kan ta allerede nå for å frigjøre eller skaffe penger, og med det bringe deg noen skritt nærmere en bedre økonomisk situasjon:

 • Ta en helsesjekk av din egen økonomi
  Det er ikke alltid så lett å ha oversikt i en hektisk periode. Men for å bli kvitt betalingsanmerkningene må du først vite hvilke «anmerkninger» som er registrert på deg.

  Du må ta en helsesjekk av din egen økonomi, en såkalt kredittsjekk.

  Flere selskaper tilbyr tjenester for dette, men de tar vanligvis en femtilapp i gebyr. Ifølge loven har du imidlertid rett til å vite hva som er registrert på deg, og du kan derfor gjøre dette gratis ved å ta direkte kontakt med selskapene som gjør slike kredittvurderinger av privatpersoner.
     
 • Skriv en e-post der du ber om å få vite hva kredittopplysningsselskapene har registrert på deg. Du trenger ikke å skrive noe om hva eller hvorfor du ønsker å få disse opplysningene. Ifølge loven har selskapene 30 dager på seg til å svare deg. Et eksempel på hva du kan skrive er:

Hei!
Jeg ønsker å vite om dere har noen opplysninger registrert på meg, og hvilke opplysninger dette i så fall er. En oversikt over dette bes sendt til [sett inn din folkeregistrerte adresse].
Mvh [Navn]

 • Send e-posten til selskapene som driver med slik opplysningsvirksomhet i Norge. Disse er:
  • Bisnode: ksp.no@bisnode.com
  • Creditsafe: info@creditsafe.no
  • Experian: database@no.experian.com
  • EVRY: onlineservice@evry.com
 • Alternativt, gå til Bisnode og Experian online og be om en kredittsjekk direkte

Kilde: Datatilsynet

Relaterte artikler

Nyttige lenker

Snu et nei til et ja på din lånesøknad – gode råd fra våre eksperter til prisen av tre kaffe.

 • Registrer deg på 30 sek
 • Meld deg av når som helst!
 • Betal med SMS eller kort
Kun 99kr pr mnd
Har du skrivit rätt?