Få bedre orden i økonomien med noen smarte grep

Hvor ble det av alt sammen? Det er ingen grunn til at pengene du får inn skal fordufte fullstendig hver måned. Tar du noen smarte økonomiske grep, kan du få bekymringene til å fordufte i stedet. Finn ut hvordan – og få mer kontroll og mindre stress.

Hva om pengene ikke forsvant så fort? Og du slapp at økonomien var en evig hodepine? Kanskje har du en drøm du skulle ønske du hadde råd til å realisere?

Har du tenkt at «jeg burde gjøre noe med økonomien min», men ikke riktig fått gjort noe med det ennå? Synes du kanskje også at det virker å være så vanskelig å gjennomføre?

Kjenner du deg igjen, så er du på rett plass.

Det fine er at det å gjøre noe med økonomien din trenger heldigvis ikke å være så vanskelig. Med noen smarte grep så kan du både redusere utgifter og generere mer inntekt.

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan ...

 • Starte i riktig ende
 • Bli kvitt dyre smålån
 • Unngå inkasso
 • Gi inntekten en boost, uten å måtte søke deg en ekstra jobb
 • Få gratis hjelp

... slik at du kan slutte å leve fra lønningslipp til lønningslipp, og endelig få mer kontroll over økonomien din.

Finn ut hvor mye du har å rutte med

Ett ord: Budsjett!

Og før du tenker «næh, det høres ut som mye jobb», les videre. Det betyr ganske enkelt å lage en oversikt over hva som går inn og ut av bankkontoen din – og det kan være gjort ganske kjapt.

Last ned, og åpne dette enkle Excel månedsbudsjettet (NB! Nedlastingen starter automatisk når du klikker på lenken). Klikk deretter på den røde fanen "Månedlige utgifter" og legg inn de månedlige utgiftene du har i de kategoriene som er relevante for deg.

Klikk deretter på den grønne fanen "Månedlige inntekter" og legg inn de månedlige inntektene du har.

Deretter klikker du på den blå fanen "Sammendrag" for å få se en visuell oppsummering av hvordan økonomien din ser ut pr måned. Her er det selvfølgelig viktig at prosentandelen av inntekt brukt er mindre enn 100% - dvs. at den grønne søylen er større enn den røde.

Er prosentandelen av inntekt brukt større enn 100%, vel da har du to muligheter. Da må du enten redusere de månedlige utgiftene dine, eller så må du øke den månedlige inntekten din.

Det optimale vil selvfølgelig være at du gjør begge to.

Sjekk disse nyttige kalkulatorene

Statens institutt for forbruksforskning har laget Forbrukskalkulatoren, som hjelper deg godt på vei: Plott inn alder og kjønn på dere i husholdningen, og få opp månedlige utgifter.

Sjekk også sløsekalkulatoren, hvor du kan legge inn utgifter og vaner, som take away kaffe, snop, støttemedlemskap, osv., og se hvor du kan stramme inn uten at du merker det nevneverdig.

Deretter kan du bruke tallene du finner i disse kalkulatorene til å gjøre justeringer i månedsbudsjettet ditt for å finne den mest optimale balansen mellom inntektene dine og utgiftene dine.

Opprett en regningskonto i tillegg til forbrukskonto

Går lønna rett inn på forbrukskontoen? Da forsvinner den kanskje like fort ut? Vi bruker gjerne så mye vi har – eller så mye vi tror vi har.

Opprett derfor en regningskonto og la lønna gå rett dit. Herfra betaler du alle regninger og setter opp faste trekk for utgifter. La disse betalingene trekkes den dagen lønningen kommer, så slipper du å tro at du har mer enn du har.

Det som blir igjen, kan du overføre til brukskonto.

Bli kvitt smålån med refinansiering

Med et kredittkort her og et forbrukslån der, blir det fort store rentesummer som skal betaleshver måned.

Samler du kredittkort og forbrukslån i ett større lån (refinansierer), kan du  få bedre betingelser og dermed lavere kostnader totalt sett. Dessuten er det lettere å holde styr på ett lån enn mange!   

Klikk her for å lese om hvorfor det lønner det seg å samle smålån

Få oversikt over hvem du skylder penger

Gjør denne øvelsen: Hent frem alle regningene og sorter dem etter dato,  avsender, og periode regningen er for. Sjekk fakturanummeret, det står vanligvis øverst på regningen.

Er det flere regninger/purringer fra samme kreditor og samme periode? Da er det beløpet i den siste som gjelder. Kast de andre.

På et ark, eller gjerne i samme dokument som budsjettet, plott inn navn på dem du skylder penger og hvor mye. For eksempel slik:

Kreditor 
(Her skriver du opp hvem du skylder penger)
Beløp
(Hvor mye skylder du?)
Frist for å betale
(Skriv betalingsfristen på regningen)
Kreditor A10 000 kroner15. november 2018
Kreditor B5000 kroner1. desember 2018
Kreditor C1500 kroner10. desember 2018

Da kan du enklere dele opp tilbakebetalingene i porsjoner slik at regnestykket med faste utgifter også går opp.

Klikk her for å lese om hvordan du sender en gjeldsforespørsel på inkasso.no

Snakk med dem du skylder penger

De du skylder penger vil ofte komme deg i møte om du tar kontakt for å be om en løsning som gjør det enklere for deg. Er du tidlig ute, kan du unngå at kravet sendes til inkasso.

Legg gjerne et realistisk forslag på bordet, hvor du for eksempel ber om

 • Avdragsfrihet, slik at du bare betaler renter en periode
 • Å få delt opp regningen i to, tre eller fire avdrag
 • Å få utsatt betalingen en måned.

Har du studielån? Da kan du søke Lånekassen  om betalingsutsettelse på opptil 36 måneder, uten å oppgi grunn. I noen tilfeller kan du også søke om å få slettet renter.

Ta en prat med arbeidsgiveren din

Mange arbeidsgivere går med på å utbetale feriepengene på forskudd, en mulig løsning om det kniper i begynnelsen av året. Glem da ikke at feriepengene er brukt opp når sommeren kommer.

Noen arbeidsgivere kan også gi lån som du betaler ned ved å bli trukket i lønn hver måned. For at det ikke skal skattlegges som ekstra inntekt, må du betale tilbake innen ett år. Beløpet må ikke overstige ⅗ av grunnbeløpet i folketrygden, som per juni 2018 er 58 130 kroner (kilde: Skatteetaten).

3 måter du kan spe på med litt ekstra inntekt

Én ting er å få kontroll på det som forsvinner ut, men du kan og sørge for å få flere kroner inn – uten å måtte søke deg en ny jobb.

1. Ta småjobber i private hjem og fritidsboliger

Visste du at du kan tjene skattefrie kroner ved å gjøre småjobber som husvask, malearbeid, barnepass og snømåking?

Du kan tjene inntil 6000 kroner – per oppdragsgiver per år, og kan gjøre dette for opptil 10 stykker. Det er 60 000 kroner – helt skattefritt! Bare vær oppmerksom på at du ikke kan ha firma i samme bransje (kilde: Skatteetaten).

2. Selg unna ting du ikke trenger

En PlayStation her, en barneseng der – det blir fort noen kroner. Klær, elektronikk og sports- og barneutstyr, det er mye du kan få en god slant for på Finn.no. Det er gratis å legge ut annonse.

Ta et raid og legg ut mange ting samtidig, det er mest effektivt.

3. Lei ut hytte, hjem eller rom

Planlegger du noen dager borte, eller vet at hytta står tom mange uker? Da har du en mulig inntektskilde.

Mange har skaffet seg en fin biinntekt ved å leie ut boliger, hytter – eller bare ledige soverom – gjennom for eksempel Airbnb. Slik kan du tjene opptil 20 000 skattefrie kroner.

Bare vær obs på at om du bikker denne summen, så må du skatte av hele beløpet.

For deg som vil ta opp et ekstra lån

Har du opplevd å få avslag på lånesøknaden? Eller vil du bare gjøre det riktig på første forsøk?

Da kan det være nyttig å vite hvordan bankene vurderer søknaden fra deg – og hva du må ha på plass.

Klikk her for å lese om  hvordan du kan å øke sjansen for å få et «Ja» på lånesøknaden, og se 7 grunner til at du får avslag

Trenger du hjelp?

Det å håndtere økonomiske problemer kan være både fortvilende, frustrerende, demotiverende, og oppleves som svært vanskelig. Spesielt hvis du er alene om å håndtere en slik situasjon.

Det behøver imidlertid ikke å være sånn.

Det finnes nemlig gode tilbud om hjelp, med lang erfaring i å hjelpe folk ut av økonomiske problemer, for alle som måtte trenge det. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med den ressursen du føler er riktig for deg.

Klikk her for å se en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få hjelp til å komme ut av en økonomisk knipe

Relaterte artikler

Nyttige lenker

PS! Er du i tvil om dette egentlig vil utgjøre en forskjell for deg?

Se hva andre F24-medlemmer sier:

"Jeg har allerede fått en mye bedre forståelse og oversikt over min egen situasjon" – F24 medlem, dagen etter at hun registrerte seg

"Jeg har tidligere forsøkt å finne informasjon om dette på nettsider hos banker med høye renter. Endelig fant jeg et nettsted med innhold jeg forstod, uten å måtte ha så mye greie på økonomi. Jeg ser frem til månedlige nyhetsbrev fra F24" – F24 Medlem

"Jeg havnet brått i en livskrise da jeg ble alene, og kom i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av lavere inntekter. Jeg hadde ikke mye informasjon om dette temaet fra før, men når jeg har lest på F24, ser jeg hva jeg kan gjøre annerledes for å komme i en bedre økonomisk situasjon. Anbefales" – F24 Medlem

Snu et nei til et ja på din lånesøknad – gode råd fra våre eksperter til prisen av tre kaffe.

 • Registrer deg på 30 sek
 • Meld deg av når som helst!
 • Betal med SMS eller kort
Kun 99kr pr mnd
Har du skrivit rätt?