Veien ut av betalingsproblemer – trinn for trinn

Det kan føles vanskelig å se at det kommer mindre penger inn enn det går ut av kontoen din hver måned. Men i stedet for å tenke at du har mistet kontrollen, kan du se for deg at du skal klatre opp en stige: Du må ta ett steg av gangen. Og for hver enkelt del du får oversikt over, vil det bli lettere å komme opp til neste trinn. Vi hjelper deg i gang!

1. Få oversikt over hvor mye du har å rutte med

Nøkkelordet her er budsjett. Det betyr at du må lage en oversikt over hvor mye som går inn og ut av kontoen din hver måned. Å sette opp et budsjett kan høres vanskelig ut, men det trenger det ikke å være.

Statens institutt for forbruksforskning har laget en oversikt over vanlige forbruksutgifter (et såkalt referansebudsjett) og en forbrukskalkulator som kan hjelpe deg på vei.

Hvis du fyller ut kjønn, alder og årsinntekt i kalkulatoren vil du få en pekepinn på hva som er vanlig forbruk for deg eller familien din for en måned. Sammenlign tallene du får med det du vanligvis bruker, og se hvor du kan stramme inn.

Når du setter opp ditt eget budsjett, må du også huske å legge til faste utgifter, som husleie eller huslån, billån, strøm, barnehage, SFO osv.

2. Skaff deg flere bankkontoer

Det er lett å føle at du har nok av penger når lønnen kommer inn på konto. Men hvis du ikke har det allerede, anbefaler vi at du skaffer deg en regningskonto i tillegg til brukskontoen din.

Husk at det er inn på regningskontoen lønnen bør gå inn. Faste utgifter og regninger må betales først, og bare det du har igjen etter at dette er betalt bør inn på brukskontoen din.

3. Få oversikt over hvem du skylder penger

Hvis du får oversikt over hver enkelt du skylder penger, blir det lettere å dele opp tilbakebetalingen i håndterlige biter.

Finn frem alle regningene du har mottatt og sorter dem etter avsender. Husk å sjekke saksnummeret på hver sak, som vanligvis står øverst på brevet. 

Kanskje har du mottatt flere brev fra samme kreditor? Da er det beløpet i det siste brevet du skylder.

Klikk her for å lese om hvordan du sender inn en gjeldsforespørsel på inkasso.no

4. Prioriter kravene

Sorter kravene etter betalingsfristen. Hva er det som haster, og hva kan vente? Dersom du har mange lån, bør du betale det dyreste først. En veiledende prioriteringsliste er:

 • Kredittkortgjeld
 • Forbrukslån
 • Billån
 • Boliglån
 • Studielån

Det betyr selvfølgelig ikke at du skal la være å betale de «billigste» lånene, men at du først kvitter deg med de lånene som har høyest rente, og som vil vokse raskest om du lar være å betale.

Kredittkortgjeld er det klart dyreste – og om du fremdeles har kredittkort liggende: klipp dem i to!

5. Snakk med dem du skylder penger

Ta kontakt med dem du skylder penger og se om du kan forhandle deg til en løsning som gjør ting enklere for deg. Dette kan være:

 • Avdragsfrihet: Det vil si at du utsetter nedbetalingen ved at du bare betaler renter i en periode.
 • Betalingsutsettelse: Kanskje kan du få utsatt fristen på regningen til neste måned?
 • Unngå inkasso: Hvis du snakker med dem du skylder penger tidlig, kan du unngå at kravet sendes videre til inkasso.
 • Studielån: Du kan søke om betalingsutsettelse på opptil 36 måneder, uten å oppgi grunn. I noen tilfeller kan du også søke om å få slettet renter.

6. Refinansiering

Hvis du har kredittkortgjeld og/eller mange smålån, kan det lønne seg å bytte ut disse med ett lån, såkalt refinansiering. Det vil si at du tar opp ett nytt lån som du bruker til å betale ned eksisterende kredittkortgjeld og smålån.

Da slipper du å betale renter på mer enn ett lån, som vil bli mye billigere på lang sikt. Det er også lettere å ha færre lån å forholde seg til.

Klikk her for å lese om hvorfor det lønner seg å samle smålån

7. Se om du kan skaffe deg en ekstra inntekt

Småoppdrag i private hjem og fritidsboliger

Visste du at du har mulighet til skattefri inntekt ved å ta småoppdrag i private hjem og fritidsboliger?

Her har du mulighet til å tjene 6000 kroner per oppdragsgiver hvert år. Hvis du kan ta opptil ti slike jobber i året, får du 60 000 kroner – helt skattefritt!

Her er det mange muligheter, fra barnepass og husvask til snømåking og luking av ugress. Men husk på at du ikke kan ha et firma i samme bransje (kilde: Skatteetaten).

Rydd i klesskapet, på loftet og kjellerboden

Rydd opp hjemme, og selg unna alt du ikke har bruk for lenger. Har du brukt barneutstyr, en ekstra tv, sportsutstyr eller andre ting du ikke lenger har bruk for liggende i huset?

På Finn.no eller QXL kan du selge både ting og klær du ikke trenger. Mange småbeløp blir fort en god pott!

Korttidsutleie av egen bolig

Hvis du skal være borte i noen dager, eller hvis du har et ekstra rom du ikke bruker, kan du tjene opptil 20 000 skattefritt per år ved å leie det ut.

Men pass på! Du må nemlig skatte av hele beløpet hvis du går over denne summen.

8. Snakk med arbeidsgiver

Feriepenger utbetales vanligvis i juni, men mange arbeidsgivere gir deg mulighet til å få utbetalt feriepengene på forskudd.

Ber du om forskuddsutbetaling, må du huske at de er brukt opp når sommeren kommer – men det kan være en god løsning hvis det kniper litt ekstra i starten av året.

Enkelte arbeidsgivere kan også gi deg et lån som du betaler tilbake ved at du trekkes i lønn hver måned.

For at dette ikke skal skattlegges som ekstra inntekt, må det betales tilbake innen ett år, og det kan ikke overstige 3/5 av grunnbeløpet i folketrygden, som i juni 2018 er 58 130 kroner (kilde: Skatteetaten).

Trenger du hjelp?

Det å håndtere økonomiske problemer kan være både fortvilende, frustrerende, demotiverende, og oppleves som svært vanskelig. Spesielt hvis du er alene om å håndtere en slik situasjon.

Det behøver imidlertid ikke å være sånn.

Det finnes nemlig gode tilbud om hjelp, med folk som har lang erfaring med det å hjelpe andre ut av økonomiske problemer, for alle som måtte trenge det. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med den ressursen du føler er riktig for deg.

Klikk her for en oversikt over hvor du kan henvende deg for å å hjelp til å løse økonomiske problemer

Neste skritt

Du er den eneste som kan ta grep for å rydde opp i dine økonomiske utfordringer.

Jo raskere du tar grep, jo fortere kan du se at den økonomiske situasjonen dinbedrer seg.

Ved å ta de rette grepene, kan du rydde opp i økonomien din, betjene gjelden din bedre, og få en mer bekymringsfri hverdag. Selv om veien til målet kan virke lang, så kommer du stadig nærmere for hver dag som går.

Vil du få et nei til å bli et ja?

Dette bør du gjøre

Her har du noen grep du kan ta allerede nå for å komme ut av betalingsproblemer, og med det bringe deg noen skritt nærmere en bedre økonomisk situasjon:

 • Få oversikt over kravene du har mot deg. Første steg på veien er å få oversikt over hvem du skylder penger til, og hvor mye du skylder. Dette vil gjøre det mye lettere for deg å lage en plan for hvordan du skal håndtere kravene.
 • Sorter alle mottatte regninger etter dato og avsender. Hvis det er flere regninger med samme saksnummer, behold kun den med den nyeste datoen.
 • Send en inkassoforespørsel på inkasso.no.
 • Sjekk at alle kravene stemmer!
 • Lag en gjeldsoversikt: sett opp en tabell der du får oversikt over hva du skylder og til hvem. Her får du et eksempel på hvordan det kan gjøres:
Kreditor
(her skriver du opp hvem du skylder penger)
Beløp
(hvor mye skylder du?)
Frist for å betale
(her skriver du betalingsfristen som står på regningen)
Kreditor A10 000 kroner15. juli 2018
Kreditor B5 000 kroner1. august 2018
Osv.

Relaterte artikler

Nyttige lenker

Snu et nei til et ja på din lånesøknad – gode råd fra våre eksperter til prisen av tre kaffe.

 • Registrer deg på 30 sek
 • Meld deg av når som helst!
 • Betal med SMS eller kort
Kun 99kr pr mnd
Har du skrivit rätt?