Dette bør du vite om betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkninger er et slags økonomisk rulleblad. Hver 20. nordmann har én eller flere slike betalingsanmerkninger, og du vet kanskje allerede at det å ha en betalingsanmerkning gjør det vanskelig å søke lån, kjøpe noe på avbetaling eller få nytt mobilabonnement. Men selv om en kvart million i Norge har betalingsanmerkninger, er det ikke nødvendigvis så lett å forstå helt hva det betyr.

Hvordan får man en betalingsanmerkning?

I praksis betyr en betalingsanmerkning at det er registrert en ubetalt inkassosak på deg, og at du derfor har en merknad i et såkalt kredittopplysningsregister.

Det er inkassobyråer eller namsmannen som kan registrere betalingsanmerkninger. Men – det tar heldigvis en del tid før en ubetalt regning resulterer i en betalingsanmerkning.

Vi har oppsummert hva som må til for at du skal få en betalingsanmerkning i fem punkter:

1. Purring og inkassovarsel

Hvis du kjøper en vare eller tjeneste, men ikke betaler regningen og eventuelle purringer, vil du få et inkassovarsel med minimum 14 dagers frist til å betale. Du har fremdeles ingen betalingsanmerkning.

2. Betalingsoppfordring

Dersom du ikke betaler etter å ha mottatt inkassovarselet, vil du få en siste betalingsoppfordring. Denne har også en frist på minst 14 dager. Betaler du nå, vil du heller ikke få en betalingsanmerkning.

Les også: Visste du at du kan forhandle med dem du skylder penger?

3. Forliksrådet

Dersom betalingsoppfordringen heller ikke betales, kan den du skylder penger gå rettens vei. Du vil da motta beskjed om at saken er sendt til Forliksrådet, men det er fortsatt ikke registrert noen betalingsanmerkning på deg.

Når saken er sendt inn til Forliksrådet, vil du motta en innkalling til å møte i Forliksrådet. I Forliksrådet vil man vil forsøke å få til en løsning, altså et forlik. Her møter du dem du skylder penger, også kalt kreditorene dine, sammen med en mekler fra Forliksrådet. I tillegg er Forliksrådet en domstol.

Dette kan høres skummelt ut, men målet med dette møtet er å få til en løsning som begge parter i saken er fornøyd med. Behandling av en sak i Forliksrådet er også mer uformell enn det man vanligvis forbinder med retten.

I møtet blir det avgjort om kravet til den du skylder penger er gyldig, på fagspråket kalt «rettskraftig». Når det er inngått avtale i Forliksrådet vil du bli gitt en ny frist til å betale, som regel 14 dager.

Hvis du mottar en innkalling til Forliksrådet, kan det være lurt å snakke med en advokat før møtet eller NAV sin gjeldstelefon, selv om dette ikke er nødvendig.

Klikk her for informasjon om organisasjoner som tilbyr gratis juridisk rådgivning

Det er viktig at du møter i Forliksrådet. Hvis ikke vil du få en anmerkning umiddelbart, en såkalt uteblivelsesdom.

Husk også at for hvert av disse stegene vil rentene fortsette å løpe, og det vil bli lagt til ekstra gebyrer på det opprinnelige beløpet. I tillegg vil de du skylder kreve deg for eventuelle saksomkostninger. Dessverre kan det derfor bli dyrt for deg om du venter med betalingen.

Klikk her for en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få hjelp til å løse økonomiske problemer

4. Betalingsanmerkning

Inkassobyrået kan registrere kravet som betalingsanmerkning om kravet ikke betales innen de 30 dagene saken har vært en “aktiv inkassosak”.  

Vanlig praksis er at det går minimum 30 dager etter mislighold, altså først 30 dager som inkassobyrået har saken som aktiv inkassosak + 30 dager etter dette som kalles “mislighold”.

Saken kan da sendes enten til forliksrådet eller Namsmannen. Normalt tar det 3-5 måneder før en sak har startet hos inkasso til den går til namsmannen eller Forliksrådet.  Forliksrådet er både meklingsinstans og domstol.

5. Namsmannen

Den du skylder penger ta også ta saken videre til det som kalles namsmannen. Dette er i praksis det lokale politiet eller lensmannen.

Avhengig av namsmannens vurdering av saken kan de starte det som kalles tvungen innkreving av gjelden. Da er det namsmannen som gir deg en betalingsanmerkning, og alle dine eiendeler vil bli gjennomgått for å se hva du har av verdi.

Hvis du har svært lav inntekt, slik at du ikke har nok igjen til livsopphold vil du ikke bli trukket, men det vil bli gjort jevnlige kontroller av inntekten din. Ett av følgende utfall er mulig:

  • Trekk i lønn eller trygd – et fast beløp vil automatisk bli trukket av utbetalingen din hver måned for å betale ned gjelden
  • Pant i faste gjenstander – dette kan være ting som eiendom eller bil, som i verste fall kan bli solgt for å dekke inn det du skylder.

Vær obs på at enkelte inkassokrav er automatisk gyldige etter loven, altså rettskraftige, og vil gå direkte til namsmannen, og ikke veien om Forliksrådet. Eksempler på dette er NRK-lisensen, ubetalt skatt, gjeld til staten, studielån, barnebidrag og trafikkbøter.

Hvor lenge varer en betalingsanmerkning?

I teorien er det faktisk mulig å bli kvitt en betalingsanmerkning nokså raskt. Den slettes så fort du betaler for deg.

Hvis du ikke betaler for deg blir den stående i fire år.

Trenger du hjelp?

Det å håndtere økonomiske problemer kan være både fortvilende, frustrerende, demotiverende, og oppleves som svært vanskelig. Spesielt hvis du er alene om å håndtere en slik situasjon.

Det behøver imidlertid ikke å være sånn.

Det finnes nemlig gode tilbud om hjelp, med folk som har lang erfaring med det å hjelpe andre ut av økonomiske problemer, for alle som måtte trenge det. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med den ressursen du føler er riktig for deg.

Klikk her for en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få hjelp til å løse økonomiske problemer

Relaterte artikler

Nyttige lenker

Snu et nei til et ja på din lånesøknad – gode råd fra våre eksperter til prisen av tre kaffe.

  • Registrer deg på 30 sek
  • Meld deg av når som helst!
  • Betal med SMS eller kort
Kun 99kr pr mnd
Har du skrivit rätt?