Hvordan håndtere flere inkassokrav

Alle kan komme opp i en situasjon med flere regninger enn forventet eller der man må prioritere et uplanlagt tannlegebesøk som blir dyrt. Faktisk sier hele én av fem nordmenn at de ikke har råd til en uventet utgift på 10 000 kroner. 

Når pengene plutselig ikke strekker til, kan det være lett å la posten ligge uåpnet, eller ignorere e-fakturaene i nettbanken. Men om regningene ikke betales, kan de gå til inkasso.

Her får du noen enkle tips til hva du bør gjøre hvis du har flere inkassokrav samtidig.

NB! Husk at et inkassokrav ikke er det samme som en betalingsanmerkning, så det er smart å løse saken før det går så langt.

Få oversikt

Punkt én er å få oversikt over hvem du skylder penger. Det kan virke skummelt, men blir litt som å rive av et plaster. Det er først når du vet hvor mye du skylder, og til hvem, at du kan begynne på veien mot å få kontroll over din personlige økonomi.

Du slipper heldigvis å ringe til hvert enkelt inkassobyrå hvis du ikke er helt sikker på hvem du skylder penger. På inkasso.no kan du fylle inn et enkelt skjema, som sender ut en forespørsel til de aller fleste inkassobyråene, slik at du enkelt får oversikt over hvor mange du skylder penger.

Men pass på å dobbeltsjekke hvilke byråer som ikke er inkludert i søket på inkasso.no, og kontakt dem dersom du er usikker på om de kan ha inkassosaker på deg.

Klikk her for å lese om hvordan du får oversikt over hvem du skylder penger gjennom å sende inn en gjeldsforespørsel på inkasso.no

Sjekk at kravene stemmer

Når du får oversikt over hvilke krav du har mot deg, er det viktig at du sjekker at informasjonen i de ulike kravene er riktige. Hvis du er uenig i ett eller flere krav, har du rett til å klage.

Lag en prioriteringsliste

Hvis du har flere inkassosaker bør du sortere dem etter forfallsdato. Fordi det blir lagt til en forsinkelsesrente hvis du betaler for sent, er det også viktig å se på størrelsen på summene. Desto større beløp og renteprosent, desto raskere vokser den totale summen du må betale.

Snakk med inkassobyråene

Jo lengre det går før du betaler, jo dyrere blir det. Det legges til renter og gebyrer, og derfor bør du alltid betale det du skylder så snart du kan. Men dette er en utfordring for mange, særlig hvis man har flere inkassosaker samtidig. Heldigvis er det i de fleste tilfeller mulig å forhandle seg frem til en betalingsplan. Det lureste du kan gjøre er å snakke med hvert enkelt inkassobyrå så tidlig som mulig for å se hvilke løsninger dere kan komme frem til.

Klikk her for å lese om hvordan du kan forhandle med dem du skylder penger

Trenger du hjelp?

Det å håndtere økonomiske problemer kan være både fortvilende, frustrerende, demotiverende, og oppleves som svært vanskelig. Spesielt hvis du er alene om å håndtere en slik situasjon.

Det behøver imidlertid ikke å være sånn.

Det finnes nemlig gode tilbud om hjelp, med folk som har lang erfaring med det å hjelpe andre ut av økonomiske problemer, for alle som måtte trenge det. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med den ressursen du føler er riktig for deg.

Klikk her for en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få hjelp til å løse økonomiske problemer

Kilde: SSB, Virke

Neste skritt

Du er den eneste som kan ta grep for å rydde opp i dine økonomiske utfordringer.

Jo raskere du tar grep, jo fortere kan du se at den økonomiske situasjonen dinbedrer seg.

Ved å ta de rette grepene, kan du rydde opp i økonomien din, betjene gjelden din bedre, og få en mer bekymringsfri hverdag. Selv om veien til målet kan virke lang, så kommer du stadig nærmere for hver dag som går.

Vil du få et nei til å bli et ja?

Dette bør du gjøre

Her har du noen grep du kan ta allerede nå for å håndtere flere inkassokrav, og med det bringe deg noen skritt nærmere en bedre økonomisk situasjon:

 • Be om utsettelse på neste betaling
  Enkelte banker, strømleverandører og abonnementstjenester lar deg nå enkelt utsette betalingen mot et gebyr på «Min side» på internett, eller ved å kontakte kundeservice direkte.

  Husk at dette må gjøres før den opprinnelige betalingsfristen. Du kan heller ikke ha andre regninger som har forfalt.
     
 • Kontakt dem du skylder penger
  Hvis denne tjenesten ikke tilbys, eller hvis regningen allerede har forfalt, må du kontakte den du skylder penger direkte. Vær ærlig om situasjonen og fortell at du gjerne vil gjøre opp for deg. Spør om regningen kan deles opp, eller om du kan utsette betalingen en måned. De aller fleste bedrifter og inkassobyråer er positive til å få i stand en frivillig løsning.

Relaterte artikler

Snu et nei til et ja på din lånesøknad – gode råd fra våre eksperter til prisen av tre kaffe.

 • Registrer deg på 30 sek
 • Meld deg av når som helst!
 • Betal med SMS eller kort
Kun 99kr pr mnd
Har du skrivit rätt?