Medsøker øker sannsynligheten for å få lån

Når du skal søke lån, kan en medsøker øke sjansene dine betydelig. Hvis du for eksempel har lav eller varierende inntekt, kan banken være villig til å godkjenne søknaden din med litt ekstra hjelp fra en ektefelle, samboer eller en venn. Ikke bare blir inntekten din høyere, men du kan også få bedre lånevilkår og lavere rente.

Det er mange fordeler med å finne en medsøker når du skal søke lån. Her får du noen gode tips til hvordan du bør gå frem:

 • Inntekten blir vurdert sammen: Du kan få lavere renter og større lån.
 • Både du og medsøker deler ansvaret om å betale lånet tilbake: Sett opp et godt budsjett, slik at både medsøker og banken er trygg på at du kan håndtere lånet.
 • Du bør ha et stabilt forhold til medsøkeren gjennom hele nedbetalingsperioden.

Inntekten din har svært mye å si når du skal søke lån. Ikke bare skal du kunne betjene lånet per i dag, men du skal ha god nok inntekt til å takle både renteøkning og uforutsette hendelser.

Fordeler du får med en medsøker

Dessuten kan den samlede gjelden din ikke være mer enn 5x årsinntekten, inkludert billån, boliglån, kredittkortgjeld, studielån og så videre.

Det kan likevel være en god løsning for mange å ta opp et nytt lån for å samle smålån i ett lån.

Hvis du er selvstendig næringsdrivende, ny på arbeidsmarkedet, er trygdet eller har lav eller variabel inntekt av andre årsaker, kan en medsøker gjøre banken mer villig til å si ja. Da blir nemlig begges inntekt vurdert sammen, noe som gjør at du kan ha mer gjeld.

Hvem har ansvaret for lånet

Medsøker deler ditt ansvar for å betale pengene tilbake, og derfor er det viktig at dere begge kan betale lånet. Når du spør noen om å stille opp for deg, bør du derfor ha en god plan for nedbetaling av lånet.

Forholdet mellom dere bør være stabilt, og du må føle deg trygg på at dette ikke endrer seg i løpet av nedbetalingsperioden.

Før dere søker, bør du ha god oversikt over all utestående gjeld og smålån, utgifter og andre kostnader, og sette opp et realistisk budsjett. Det kan være smart å gå grundig gjennom hele økonomien din sammen med medsøker for å bygge opp tillit.

Medsøker bør føle seg trygg på at du kan håndtere lånet, samtidig som du øker bankens lånevilje om du viser til fornuftig pengebruk.

Sjekk kredittscoren din

Det kan også lønne seg å sjekke kredittscoren din før du søker. Kredittscoren er en vurdering av økonomien din, og sier noe om hvor sannsynlig det er at du kan betale tilbake lånet.

Bankene ser blant annet på følgende faktorer:

 • Inntekt
 • Eksisterende gjeld
 • Betalingsanmerkninger/inkassosaker

Du kan sjekke økonomien din selv ved å kontakte f.eks. Bisnode eller Experian. De utfører kredittsjekk på vegne av banker og finansieringsselskaper. Logg deg inn med BankID for å sjekke deg selv.

Oppdager du noe som trekker ned kredittscoren din, som for eksempel betalingsanmerkninger/inkassosaker, bør du først ta grep for å rette opp i dette.

En økonomisk rådgiver fra NAV kan hjelpe deg med å rydde opp i økonomien, blant annet ved å:

 • Sette opp budsjett: slik setter du opp et budsjett
 • Kutte utgifter: finn ut hva du bruker penger på, og se hvordan du kan kutte kostnadene
 • Søke om betalingsutsettelse

Klikk her for å lese mer om hvordan kredittscore fungerer, og hvordan du kan bedre kredittscoren din for å snu et nei til et ja

Trenger du hjelp?

Det å håndtere økonomiske problemer kan være både fortvilende, frustrerende, demotiverende, og oppleves som svært vanskelig. Spesielt hvis du er alene om å håndtere en slik situasjon.

Det behøver imidlertid ikke å være sånn.

Det finnes nemlig gode tilbud om hjelp, med folk som har lang erfaring med det å hjelpe andre ut av økonomiske problemer, for alle som måtte trenge det. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med den ressursen du føler er riktig for deg.

Klikk her for en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få hjelp til å løse økonomiske problemer

Neste skritt

Du er den eneste som kan ta grep for å rydde opp i dine økonomiske utfordringer.

Jo raskere du tar grep, jo fortere kan du se at den økonomiske situasjonen din bedrer seg.

Ved å ta de rette grepene, kan du rydde opp i økonomien din, betjene gjelden din bedre, og få en mer bekymringsfri hverdag. Selv om veien til målet kan virke lang, så kommer du stadig nærmere for hver dag som går.

Vil du få et nei til å bli et ja?

Dette bør du gjøre

Her har du noen grep du kan ta allerede nå for å øke sannsynligheten for å få lån gjennom å finne en medsøker, og med det bringe deg noen skritt nærmere en bedre økonomisk situasjon:

 • Velg noen du har et stabilt forhold Det bør være noen du kan føle deg trygg på gjennom hele nedbetalingsperioden.
 • Sjekk kredittscoren din. Du kan sjekke kredittscoren din ved å logge inn på no via bankID eller SMS, og klikke på “sjekk deg selv”.
 • Sett opp et godt budsjett. Sett opp et godt budsjett: SIFO har et budsjett med forslag til alminnelige utgifter, og som du kan tilpasse etter dine egne behov. Se gjerne her for gode råd til hvordan du setter opp budsjettet.

Relaterte artikler

Nyttige lenker

Snu et nei til et ja på din lånesøknad – gode råd fra våre eksperter til prisen av tre kaffe.

 • Registrer deg på 30 sek
 • Meld deg av når som helst!
 • Betal med SMS eller kort
Kun 99kr pr mnd
Har du skrivit rätt?