Slik kan du få mer oversikt og bedre kontroll over økonomien

Opplever du at pengene flyr for fort ut? At det er mer måned igjen etter at kontoen er tømt? At det krymper seg i magen når du får en ny regning i posten? Den følelsen er du slett ikke alene om å kjenne på

Dersom du kjenner deg igjen på noe av dette, så er et budsjett absolutt noe du bør prioritere å sette opp. Det kan kanskje høres kjedelig ut, og for noen være direkte frastøtende, men …

Budsjettet er din venn

Det finnes ingen snarveier til mer penger og romsligere økonomi. Slik er det bare.

Det betyr at dersom du skal ta mer kontroll over økonomien din, så trenger du å skaffe deg oversikt over inntektene og utgiftene dine. Og når du har oversikt, så er det også lettere å se hvilke grep du kan gjøre for å få bedre kontroll.

Budsjettet er verktøyet som gir deg oversikt, og som hjelper deg til å bli mer bevisst på bl.a.  …

 • Hvor mye penger som kommer inn
 • Hvor mye penger du bruker
 • Hva du bruker pengene dine på
 • Hvordan du kan prioritere pengebruken din bedre
 • Hva du bruker penger på som du egentlig ikke trenger
 • Hva du må spare for å realisere en eller flere av drømmene dine.

Budsjettet er med andre ord din venn og allierte på veien til mer orden i økonomien.

Derfor vil du her finne ut hvordan du kan sette opp et budsjett, både med penn og papir og med bruk av regneark, og du vil også finne lenker til nyttige verktøy.

Du behøver ingen forkunnskaper, bare sunn fornuft og minimum en kalkulator, for eksempel på mobiltelefonen din.

Og du, hvis du følger våre anbefalinger,så vil du kunne følge opp økonomien din på en bedre måte, og etter lettere kunne se hva du har råd til å bruke penger på og hva du må klare deg uten.

Slik setter du opp et budsjett

Dersom du har lest artikkelen «Slik får du orden på økonomien din» så har du kanskje allerede begynt å tenke på å sette opp et budsjett. Kanskje har du også dannet deg et bilde av inntekter og utgifter, og undersøkt litt om status på regninger, inkasso og betalingsanmerkninger.

Nå er tiden inne til å gå lenger inn i tallene slik at du også får kontroll over detaljene.

Penn og papir eller verktøy?

Mange snakker om Excel eller andre verktøy og store, detaljerte budsjett oppsett, og disse har absolutt sin plass når det gjelder å sette opp og følge opp budsjettet sitt.

Utfordringen er imidlertid at det å skulle sette opp et svært detaljert budsjett fort kan virke mot sin hensikt. Omfanget av en slik jobb gjør rett og slett at man mister motivasjonen.

Bankene har løsninger hvor du med noen små grep automatisk kan få en oversikt over inntekter og utgifter. Dette er svært nyttig hvis du får til å bruke det, men for mange blir dette for komplisert, de klarer ikke å bruke det.

Vår anbefaling er derfor følgende:

 • Prøv Økonomi-delen i nettbanken din, da får du ut hva du har brukt penger til og hvilke penger som har kommet inn på konto
 • Hvis du har Excel og kan bruke det, så finner du lenke til et enkelt månedsbudsjett nedenfor
 • Hvis du ikke er komfortabel med disse verktøyene, så kan du gjøre det på den enkle måten – med penn, papir og en kalkulator.

Uavhengig av hvilken tilnærming du velger, så er det aller viktigste er at metoden du velger fungerer for deg, og at du forstår hva budsjettet forteller deg.

Budsjett med penn og papir

Finn frem kontoutskriftene dine for dette året. Hvis du ikke har dem, kan de skrives ut direkte fra nettbanken hvis du har adgang og en skriver.

Dersom du ikke har en skriver kan du ringe banken din og be om å få dem tilsendt. Det er mulig du må betale et gebyr for dette, men fortell dem hva du skal bruke det til og at dette er viktig for deg.

Bruk to merkepenner, en grønn og en rød. Gå gjennom alle konto-utskriftene og merk alle summer som er inn på konto – i høyre kolonne, med grønt. Dette er inntekter. Sjekk om det er omtrent samme sum hver måned eller om den varierer. Noter beløpet.

Gå gjennom alle kontoutskriftene og merk alle utgiftene med rødt. Prøv å finne en enkel inndeling som du forstår. Noter beløpene for hver kategori og lag en beskrivelse som passer.

Lag deg et A4-ark med ruter. Sørg for at du har plass å beskrive hva du har brukt penger på og lag et budsjett og en forbrukskolonne slik som vist her:

Nedenfor ser du et eksempel på første forsøk. Utgiftene er estimert for stort og det ser ut som det ligger an til et forbruk på 20.000 kroner mer i måneden enn det er inntekter.

Når det faktiske forbruket måles, er det vesentlig mindre, men fremdeles er inntekten for liten. Her må det tas grep!

Dersom du setter opp et forslag som ligner dette med dine egne tall, vil du se hva du tror du har i inntekter og utgifter og deretter måler du mot realitetene.

Det viktigste er ikke at budsjett og forbruk faktisk stemmer overens, men at du sammenligner tallene i budsjettet med kontoutskrifter og kvitteringer. På denne måten kan du få et riktig bilde.

Når du synes at du har funnet riktig nivå,er tiden inne til å vurdere om det er noenlunde balanse eller du må ta grep for å være sikker på at du har kontroll over økonomien.

Dersom du bruker penn, papir og kalkulator, vil dette selvfølgelig bety en del manuell regning på kalkulatoren. Det er helt i orden, du har ikke flere poster enn at du kan håndtere dette.

Budsjett med bruk av Excel

Last ned, og åpne dette enkle Excel månedsbudsjettet (NB! Nedlastingen starter automatisk når du klikker på lenken).

Klikk deretter på den røde fanen«Månedlige utgifter» og legg inn de månedlige utgiftene du har i de kategoriene som er relevante for deg.

Klikk så på den grønne fanen «Månedlige inntekter» og legg inn de månedlige inntektene du har.

Deretter klikker du på den blå fanen«Sammendrag» for å få se en visuell oppsummering av hvordan økonomien din ser ut pr måned. Her er det selvfølgelig viktig at prosentandelen av inntekt brukt er mindre enn 100% – dvs. at den grønne søylen er større enn den røde.

Er prosentandelen av inntekt brukt større enn 100%, vel da har du to muligheter. Da må du enten redusere de månedlige utgiftene dine, eller så må du øke den månedlige inntekten din.

Det optimale vil selvfølgelig være at du gjør begge to.

Hva er «riktig» nivå på forbruk?

Det er mange som spør om dette. Hvordan skal man vite hvor mye det er ok å bruke på mat og klær, på ferie og annet. Er det inntekten som er for lav eller er det utgiftene som er for høye?

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har etablert et referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Budsjettet omfatter både vanlige, løpende utgifter til mat, klær, hygieneartikler o.l. og utgifter til sjeldnere innkjøp av varige forbruksgjenstander som møbler, elektrisk utstyr o.l. 

Det kan være smart å lese litt om SIFO referansebudsjett.

Hvis du laster ned om SIFO referansebudsjett, så har de fine og lettleste eksempler som du kan bruke, her er et utsnitt av standardbudsjettet:

SIFO Referansebudsjett - utsnitt av standardbudsjettet

Sjekk disse nyttige kalkulatorene

SIFO har også laget Forbrukskalkulatoren, som hjelper deg på vei. Legg inn alder og kjønn på alle medlemmene i husholdningen, og få opp månedlige utgifter.

Sjekk også Dinside sin sløsekalkulator, hvor du kan legge inn utgifter og vaner, som take away kaffe, snop,støttemedlemskap, osv., og se hvor du kan stramme inn uten at du merker det nevneverdig.

Deretter kan du bruke tallene du finner  disse kalkulatorene til å gjøre justeringer i månedsbudsjettet ditt for å finne den mest optimale balansen mellom inntektene og utgiftene dine.

Budsjettet i seg selv løser ingen problemer

Så bra! Du har satt opp et budsjett!

Det skal du gi deg selv en klapp på skulderen for, fordi det er det slett ikke alle som gjør – selv om de så absolutt burde gjort det.

Du har kanskje også allerede sett ting som du kan bruke for å ta grep med sikte på å bedre økonomien din, og da har du nok en grunn til å gratulere deg selv. Det å lage budsjett funker faktisk.

Det skal imidlertid ikke stikkes under en stol at selv om det nå foreligger, så vil ikke budsjettet – i seg selv – løse noen problemer eller utfordringer.

Utfordringen din nå er å ta de grep du ser er nødvendig for å få en bedre økonomi, og legge om pengebruken slik at du faktisk følger budsjettet.

For det er først når du begynner å bruke budsjettet ditt, og å følge det opp med oppdateringer i forhold til de faktiske inntektene og utgiftene dine, at du virkelig vil være på vei mot en situasjon med bedre kontroll og orden på økonomien din.

Trenger du hjelp?

Det å håndtere økonomiske problemer kan være både fortvilende, frustrerende, demotiverende, og oppleves som svært vanskelig. Spesielt hvis du er alene om å håndtere en slik situasjon.

Det behøver imidlertid ikke å være sånn.

Det finnes nemlig gode tilbud om hjelp,med folk som har lang erfaring med det å hjelpe andre ut av økonomiske problemer, for alle som måtte trenge det. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med den ressursen du føler er riktig for deg.

Klikk her for en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få hjelp til å løse økonomiske problemer

Neste skritt

Du er den eneste som kan ta grep for å rydde opp i dine økonomiske utfordringer.

Jo raskere du tar grep, jo fortere kan du se at den økonomiske situasjonen din bedrer seg.

Ved å ta de rette grepene, kan du rydde opp i økonomien din, betjene gjelden din bedre, og få en mer bekymringsfri hverdag. Selv om veien til målet kan virke lang, så kommer du stadig nærmere for hver dag som går.

Vil du få et nei til å bli et ja?

Dette bør du gjøre

Det å sette opp et budsjett er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Her er noen enkle ting som du kan gjøre for å komme i gang:

 • Finn frem penn, papir og kalkulator
 • Finn frem siste kontoutskrift fra banken. Er det penger på konto når måneden er slutt?
 • Sjekk regningene dine, betaler du i tide? Betaler du for sent eller ikke i det hele tatt? Legg sammen hva du skylder i ubetalte regninger (hvis du har noen) og se om du kan klare å betale dem innen kort tid
 • Sett opp et enkelt månedsbudsjett for neste måned og før inn i tillegg utgiftene etterhvert som de påløper

Relaterte artikler

Nyttige lenker

Snu et nei til et ja på din lånesøknad – gode råd fra våre eksperter til prisen av tre kaffe.

 • Registrer deg på 30 sek
 • Meld deg av når som helst!
 • Betal med SMS eller kort
Kun 99kr pr mnd
Har du skrivit rätt?