Slik øker du sjansene for å få et “Ja” på lånesøknaden din

En lånesøknad kan på mange måter sammenlignes med en jobbsøknad, rent bortsett fra at målet med lånesøknaden er å overbevise en bank om at du er i stand til å håndtere et lån.

Dessverre ser banker sjelden på din personlighet.

De ser heller på din økonomiske fortid og fremtid, fordi det gir dem et bilde på hvor kredittverdig du er (din kredittscore), altså hvor sannsynlig det er at du kan tilbakebetale et lån. Det avgjør også hvor mye du kan låne.

Derfor kan det være frustrerende for deg som har fått en bedre økonomi i de siste månedene, men fortsatt ikke får et forbrukslån til refinansiering av gjeld, oppsamling av smålån, osv. fordi kredittscoren ikke gjenspeiler den bedrede økonomiske situasjonen din.

Før du begynner: Ring banken og be om hjelp til å fylle ut en korrekt lånesøknad.

Før du begynner arbeidet med lånesøknaden, så kan det være lurt å rett og slett ringe til banken du har tenkt å søke hos og be om hjelp til å fylle ut en god lånesøknad. Det vil også være smart å høre med banken hva du trenger for å få på plass av dokumenter, og hvordan de vil ha denne dokumentasjonen.

Ikke vær redd for å spørre, bankene er vant til å prate med personer som er i samme situasjon som deg.

Steg 1: Sjekk din egen kredittscore

Det første du bør gjøre er å sjekke din egen kredittscore. Dette vil gi deg et klart bilde på hvordan bankene ser på økonomien din, og hvordan du kan forbedre det bildet.

Du kan sjekke kredittscoren din gratis hos Bisnode. Der får du får en oversikt over all gjeld, inntekt, betalingsanmerkninger og andre ting som påvirker din kredittscore.

Klikk her for å lese mer om hvordan kredittscore fungerer, og hvordan du kan bedre kredittscoren din for å snu et nei til et ja

Steg 2: Bli kvitt betalingsanmerkninger og inkassosaker

En av de hyppigste årsakene til hvorfor så mange får nei på lånesøknaden sin, er inkassosaker og betalingsanmerkninger. Disse slår svært negativt ut på kredittscoren din, også dersom du er selvstendig næringsdrivende.

Hvis dette gjelder deg, så bør du prioritere å bli kvitt inkassosakene og betalingsanmerkningene så raskt som overhodet mulig. Det gjør du rett og slett gjennom å betale kravet som ligger til grunn for betalingsanmerkningen.

Etter at du har gjort opp kravet, så må du passe på at betalingsanmerkningen blir slettet, og at kredittscoren din blir oppdatert.

Klikk her for å lese mer om hvordan inkasso fungerer, og hvordan du kan håndtere inkasso for å snu et nei til et ja

Klikk her for å lese mer om hvordan betalingsanmerkninger fungerer, og hvordan du kan håndtere anmerkninger for å snu et nei til et ja

Steg 3: Finn ut hva banken vektlegger når de skal innvilge en lånesøknad

Alle banker har sin nøye definerte målgruppe for hvem de er villige til å gi lån til, hvor de har fastsatt minimumskrav til både inntekt og alder.

En bank kan ha minimum 150 000 inntekt kombinert med en minimumsalder på 18 år, og en annen bank 300 000, og minimumsalder på 25 år.

Gå derfor inn på bankens nettsider, eller ta kontakt med banken direkte, og sjekk hvilke minimumskrav banken stiller for å gi lån.

Steg 4: Ha dokumentasjon av skattemelding og inntekt klart før du søker.

Når du søker lån så må du kunne dokumentere inntekten din. Dette gjør du ved gjennom de 3 siste lønnslippene dine, samt den siste skattemeldingen din.

Ha disse dokumentene klare før du begynner å søke lån.

Steg 5: Vær presis med utfylling av alle felter i lånesøknaden

Hvis du sender inn lånesøknaden på egenhånd, husk å være presis i utfyllingen av alle felter. Ta deg god tid til å fylle ut alle feltene og ikke skriv noe som ikke stemmer.

Ikke skriv at du har 450 000 i inntekt hvis du kun har 350 000. Banken vil be om dokumentasjon på de opplysningene du oppgir. Da er det mye bedre å være presis.

Husk også å skriv inn riktig antall nuller. Det har skjedd for flere at de har skrevet f.eks.  25 000 i årsinntekt i stedet for 250 000.

Hvis du er selvstendig næringsdrivende så dokumenterer du inntekten din ved å få en signert bekreftelse fra regnskapsfører på inntekten din hittil i år. Dette vil være tilsvarende en “lønnslipp” for fast ansatte.

For at søknaden skal bli så riktig som mulig, anbefaler vi at du får hjelp fra banken over telefon til å fylle ut søknaden. Husk at ett felt som er feil utfylt, kan være grunnen til at du får direkte avslag.

Steg 6: Vurder medsøker

Når du skal søke lån, kan en medsøker øke sjansene dine betydelig for å få innvilget lånet.

Hvis du for eksempel har lav eller varierende inntekt, kan banken være villig til å godkjenne søknaden din med litt ekstra hjelp fra en ektefelle, samboer eller en venn. Ikke bare blir inntekten din høyere, men du kan også få bedre lånevilkår og lavere rente.

Det er mange fordeler med å finne en medsøker når du skal søke lån, men den viktigste er nok at inntekten blir slått sammen slik at det er totalsummen som vurderes. Dermed kan du få både lavere renter og et større lån.

Du bør imidlertid huske på at:

  • Både du og medsøker deler ansvaret om å betale lånet tilbake, så derfor kan det være lurt å sette opp et godt budsjett, slik at både medsøker og banken er trygg på at du kan håndtere tilbakebetalingen av lånet.
  • Du bør ha et stabilt forhold til medsøkeren gjennom hele nedbetalingsperioden.

Dersom du har anledning til å ta med en medsøker, sørg for å ha klart skattemeldingen for medsøker, samt dokumentasjon på inntekt og lønn. Det vil bidra til at du gjerne dobler sjansen for å få lån.

Klikk her for å lese om hvordan en medsøker kan bidra til å snu et nei til et ja

Trenger du hjelp?

Det å håndtere økonomiske problemer kan være både fortvilende, frustrerende, demotiverende, og oppleves som svært vanskelig. Spesielt hvis du er alene om å håndtere en slik situasjon.

Det behøver imidlertid ikke å være sånn.

Det finnes nemlig gode tilbud om hjelp, med folk som har lang erfaring med det å hjelpe andre ut av økonomiske problemer, for alle som måtte trenge det. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med den ressursen du føler er riktig for deg.

Klikk her for en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få hjelp til å løse økonomiske problemer

Neste skritt

Du er den eneste som kan ta grep for å rydde opp i dine økonomiske utfordringer.

Jo raskere du tar grep, jo fortere kan du se at den økonomiske situasjonen din bedrer seg.

Ved å ta de rette grepene, kan du rydde opp i økonomien din, betjene gjelden din bedre, og få en mer bekymringsfri hverdag. Selv om veien til målet kan virke lang, så kommer du stadig nærmere for hver dag som går.

Vil du få et nei til å bli et ja?

Dette bør du gjøre

Her har du noen grep du kan ta allerede nå for å fylle ut en god lånesøknad, og med det bringe deg noen skritt nærmere en bedre økonomisk situasjon:

  • Sjekk kredittscoren din hos Bisnode
  • Ta kontakt med banken for å få hjelp til fylle ut lånesøknaden
  • Vurder medsøker

Relaterte artikler

Snu et nei til et ja på din lånesøknad – gode råd fra våre eksperter til prisen av tre kaffe.

  • Registrer deg på 30 sek
  • Meld deg av når som helst!
  • Betal med SMS eller kort
Kun 99kr pr mnd
Har du skrivit rätt?